Opiskeluhuolto Vantaan aikuislukiossa

Jos olet suorittamassa yo-tutkintoa ja/tai aikuislukion oppimäärää, olet oikeutettu Vantaan kaupungin järjestämän opiskeluterveydenhuollon piiriin. Opiskeluterveydenhuollossa ohjataan opiskelijoita huolehtimaan terveydestään, autetaan eteenpäin eri elämäntilanteissa ja tuetaan opiskelukykyä.

Terveydenhoito

Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluu myös sairaanhoito. Terveydenhoitajan vastaanotolle voi varata ajan puhelimitse, s-postilla tai HUS-alueella Maisan kautta.

Opiskeluterveydenhuollon lääkärille ajanvaraus tapahtuu terveydenhoitajan kautta. Ilman ajanvarausta walk in- vastaanottoa on arkisin klo 12-13. Terveysneuvontaa annetaan arkisin klo 8-16, myös puhelimitse p. 09 839 10023. 

Terveydenhoitajien tilat ovat Tikkurilan toimipisteen hammashoitolasiivessä huoneissa nro b1.130 ja b1.132. Tikkurilan lukion terveydenhoitajat ovat Nina Koski-Lammi p. 040 865 9608 (nina.koski-lammi@vakehyva.fi) ja Ulla Rantanen p. 0400 976 726 . Martinlaakson toimipisteen terveydenhoitaja on Minna Leutonen p. 043 825 9924. Minnan vastaanotto on Mercuria-talon ensimmäisessä kerroksessa. Terveydenhoitajien työajat ovat päiväsaikaan, iltaisin emme valitettavasti voi tarjota terveydenhoitajan vastaanottoa. Terveydenhoitajien sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@vakehyva.fi .

Koulukuraattorit

Tikkurilan toimipisteen kuraattorina toimii Sari Moisas p. 040 525 3935 sari.moisas@vakehyva.fi .

Martinlaakson toimipisteessä kuraattorina toimii Anne Elojärvi p. 043 826 6106 anne.elojarvi@vakehyva.fi .

Kuraattorille voi hakeutua, jos esimerkiksi

*omasta jaksamisesta tai motivaatiosta on huolta
*yksinäisyys tai ihmissuhteet vievät voimia
*asumis- tai raha-asiat kaipaavat selvittelyä
*päihteiden käyttö tai pelaaminen häiritsevät arkea
*identiteettiin liittyvät asiat mietityttävät
*elämäntilanteessa tapahtuu äkillinen muutos

Tärkeää on, ettet jää yksin huolesi kanssa! Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

Psykologit

Vantaan aikuislukiossa on tarjolla psykologipalvelut tutkintotavoitteisille opiskelijoille. Opiskelijat voivat itse varata ajan psykologilta Wilman kautta tai puhelimitse (soitto, tekstari, Whatsapp). Käynnit psykologilla ovat maksuttomia.

Tikkurilan toimipisteen psykologi Katariina Miettinen puh. 040 546 2568, katariina.miettinen2@vakehyva.fi .

Martinlaakson toimipisteen psykologi on Krista Latvala puh. 040 190 2914, krista.latvala@vakehyva.fi . 31.12.2023 asti Martinlaaksossa palvelee myös psykologiharjoittelija Elina Joronen, puh. 043 825 9708. 

Psykologin kanssa voit keskustella luottamuksellisesti mm.

• Opiskelusta
• Esim. opinnot eivät suju tai koet liikaa stressiä
• Ajankäytönsuunnittelusta
• Jännittämisestä
esim. koejännittäminen tai sosiaalisten tilanteiden jännittäminen
• Tunteista
• Esim. mielialan lasku tai ahdistuneisuus

Olethan rohkeasti yhteydessä, juttelemaan voi tulla vaikkakin vähäpätöisiltä tuntuvista asioista.

​TUKIOPETUS  

​Tukiopetus on tarkoitettu tilapäisten oppimisvaikeuksien voittamiseen. Esimerkiksi sairaudesta aiheutuneen poissaolon jälkeen saattaa ryhmän kiinni saaminen olla työlästä, jokin erityisen vaikea kohta vaatii lisäselvittelyä, tms. Tarvittaessa voi tukiopetusta tiedustella asianomaisen aineen opettajalta. Tukiopetusta voidaan antaa kaiken suuruisille ryhmille, tarkoituksenmukaisuuden niin vaatiessa yhdelle oppijalle tai koko kurssiryhmälle.  

​ERITYISOPETTAJA 

​Vantaan aikuislukion erityisopettajana toimii Heli Hakala (heli.hakala@eduvantaa.fi). Tavoitat Helin myös Wilman kautta.

​LUKISEULA JA LUKITODISTUS  

​Vantaan aikuislukion opiskelijalla on mahdollisuus osallistua lukiseula-testiin. Opiskelijan tulee itse ilmoittautua olemalla yhteydessä erityisopettajaan. Mercurian opiskelijoiden osalta lukitestauksen osalta tulee olla yhteydessä erityisopettaja Marisa Köngäkseen (marisa.kongas@mercuria.fi). Lukihäiriötä epäillessään opiskelija voi ottaa yhteyttä koulun kansliaan tai suoraan erityisopettaja Heli Hakalaan. Hän avustaa myös muissa mahdollisissa opiskelumenestykseen liittyvissä ongelmissa.  

​Jos epäilet sinulla olevan lukivaikeutta tai muuta oppimisen haastetta, hakeudu erityisopettajan puheille. Opiskeluun on mahdollista tehdä tiettyjä erityisjärjestelyjä, mikäli ne todetaan erityisopettajan toimesta tarpeellisiksi. Myös ylioppilaskokeisiin on mahdollista hakea erityisjärjestelyitä, mikäli ne ovat olleet käytössä lukio-opetuksen aikana. 

​VIERASKIELISYYS (SUOMI TOISENA KIELENÄ) 

​Ylioppilastutkintoa suorittava kokelas voi suorittaa äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään perustuvana kokeena, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai saame ja hän on opiskellut suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaiset opinnot, jotka ovat kokeeseen osallistumisen edellytyksenä lukiokoulutuksen oppimäärää suorittavalle, tai jos hän on viittomakieltä äidinkielenään tai ensikielenään käyttävä (L 502/2019, 11 §). Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä on opiskelijalle tarkoituksenmukainen, mikäli hänen suomen tai ruotsin kielen peruskielitaidossaan on puutteita jollakin kielitaidon osa-alueella (SiVM 15/2018 vp). 

​Kokelaalla on oikeus osallistua suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeeseen ilman erillistä hakemusta, jos  

  1. ​kokelaan väestörekisteriin merkitty äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame ja kokelas on opiskellut lukion oppimäärän mukaiset suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän pakolliset opinnot  
  2. ​kokelas käyttää viittomakieltä äidinkielenä tai ensikielenä (L 502/2019, 11 §). 

​Ylioppilastutkintolautakunta voi hakemuksesta painavan syyn vuoksi myöntää oikeuden suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen suorittamiseen muulle kuin edellä tarkoitetulle kokelaalle (L502/2019, 11 §).